تحلیل و ارزیابی سند استراتژی دفاع ملی آمریکا
پس از انتشار استراتژی امنیت ملی آمریکا در اواخر ماه گذشته (۲۸ آذر)، اکنون (۲۹ دی) وزارت دفاع آمریکا خلاصهای از سند «استراتژی دفاع ملی» این کشور را منتشر کرده است. در این سند که همپوشانی بسیار زیادی با استراتژی جدید امنیت ملی آمریکا دارد، به تحولات محیط امنیتی جهان و تهدیدها و چالشهای امنیت ملی آمریکا پرداخته شده و رویکرد این کشور در برخورد با این تهدیدها و چالشها مورد بررسی قرار گرفته است.
تهدیدها و چالشهای امنیت ملی آمریکا
در سند «استراتژی دفاع ملی» آمریکا، چالش کلیدی برای امنیت و کامیابی این کشور، ظهور مجدد رقابت استراتژیک میان قدرتهای بزرگ عنوان شده است. در این رقابت، چین و روسیه قدرتهای تجدیدنظرطلبی هستند که میخواهند به جهانی مطابق با مدل اقتدارگرایی خودشان شکل دهند. گفته شده که چین از مدرنیزاسیون نظامی، افزایش نفوذ و اقتصاد غارتگر خود برای اجبار کشورهای همسایه در راستای نظمبخشی مجدد به منطقه هند-آقیانوس آرام در جهت منافع خود استفاده میکند. همچنین، عنوان شده که چین به تعقیب مدرنیزاسیون نظامی خویش برای ایجاد هژمونی منطقهای در منطقه هند-آقیانوس آرام در کوتاهمدت و جایگزینی با آمریکا برای دستیابی به تسلط جهانی در آینده ادامه خواهد داد.
در مورد روسیه نیز گفته شده که این کشور درصدد سلطه بر کشورهای پیرامون و تصمیمات حکومتی، اقتصادی و دیپلماتیک آنها و همچنین، در پی به شکست کشاندن ناتو و تغییر ساختار امنیتی و اقتصادی اروپا و خاورمیانه در راستای شرایط مطلوب خویش است. علاوه بر این، عنوان شده که استفاده روسها از تکنولوژیهای در حال ظهور برای بیاعتبارسازی و تخریب روندهای دموکراتیک در گرجستان، کریمه و شرق اوکراین به اندازه کافی نگرانکننده است، اما وقتی این موارد در کنار گسترش و مدرنسازی زرادخانه هستهای روسیه قرار میگیرد، چالش روسیه آشکارتر میشود.
چالش بعدی، تضعیف نظم بینالمللی شکلگرفته بعد از جنگ جهانی دوم عنوان شده است. سند «استراتژی دفاع ملی» آمریکا، چین و روسیه را متهم کرده که با بهرهبرداری از منافع این نظم و همزمان تضعیف اصول آن، در حال برانداختن این نظم بینالمللی «از درون» هستند. رژیمهای یاغی مانند ایران و کره شمالی چالش دیگری هستند که در این سند به آن پرداخته شده است. گفته شده که ایران و کره شمالی در حال بیثباتسازی مناطق اطراف خود از طریق تعقیب تسلیحات هستهای و حمایت از تروریسم هستند.
در مورد ایران عنوان شده است که در حال رقابت با همسایگان و در تلاش برای افزایش نفوذ و بیثباتی برای رسیدن به موقعیت هژمونی منطقهای از طریق حمایت از فعالیتهای تروریستی شبکه در حال رشدی از نمایندگان خود و برنامه موشکی خویش است. گفته شده که هر دوی قدرتهای تجدیدنظرطلب و رژیمهای یاغی در حال رقابت با آمریکا در همه ابعاد قدرت هستند. به چالش کشیده شدن برتری جهانی آمریکا مسئله دیگری است که در سند دفاع ملی این کشور مورد اشاره قرار گرفته است. در این مورد عنوان شده که برای دههها آمریکا قدرت بلامنازع در همه حوزههای عملیاتی بوده است و میتوانست نیروهای خود را هر زمانی که میخواست، هر کجا که اراده میکرد و هرگونه که میخواست، به کار بگیرد. اما امروزه همه حوزهها اعم از هوا، زمین، دریا، فضا و فضای مجازی به محل رقابت تبدیل شدهاند.
ارتقای سریع تکنولوژیکی و تغییر مشخصه جنگ؛ قابلیتهای پیچیده روزافزون بازیگران غیردولتی (مانند سازمانهای درگیر جرایم سازمانیافته و تروریستی، هکرها و دیگر بازیگران خرابکار غیردولتی)؛ ناامنشدن میهن[۱]؛ و تداوم تلاش رژیمهای یاغی مانند ایران و کره شمالی برای تولید یا توسعه سلاحهای کشتار جمعی (هستهای، شیمیایی و بیولوژیکی) و موشکهای با قابلیت برد بلند، چالشها و تهدیدهای دیگری هستند که در سند «دفاع ملی» آمریکا به آنها پرداخته شده است.
رویکرد استراتژیک آمریکا
در راستای برخورد با تهدیدها و چالشهای امنیت ملی آمریکا، استراتژی دفاع ملی این کشور بر چند نکته بهعنوان عناصر اصلی رویکرد استراتژیک این کشور تأکید کرده است. اولین اصل در این مورد این است که آمریکا «به لحاظ استراتژیک قابل پیشبینی و از لحاظ عملیاتی غیرقابل پیشبینی» باشد. در توضیح این اصل گفته شده که «استحکام و اقدامات هماهنگ ما با متحدان، تعهدمان به جلوگیری از تجاوز را نشان خواهد داد، اما پویاییمان در بکارگیری نیروها، موقعیت نظامی و عملیاتها باید برای تصمیمگیرندگان دشمن غیرقابل پیشبینی باشد». هماهنگی بین سازمانی با هدف بکارگیری همه ابعاد قدرت ملی آمریکا، اصل دیگری است که در این مورد به آن پرداخته شده است. گفته شده که وزارت دفاع با دیگر نهادها مانند وزارتخانههای خارجه، خزانهداری، دادگستری، انرژی، امنیت میهنی، تجارت و جامعه اطلاعاتی، و نهادهای مجری قانون برای شناسایی و همکاری در راستای برطرفکردن آسیبپذیریهای حوزههای اقتصادی، تکنولوژیکی و اطلاعاتی[۲] اقدام خواهد کرد. مقابله با زور و تهدید قدرتهای تجدیدنظرطلب و رژیمهای یاغی برای تغییر واقعیتهای میدانی و پرورش ذهنیت رقابتی برای مقابله با اقدامات قدرتهای تجدیدنظرطلب و رژیمهای یاغی نیز به عنوان دو عنصر دیگر در رویکرد استراتژیک آمریکا مطرح شدهاند. ایجاد نیروی نظامی کُشندهتر مسئله مهم دیگری است که در این سند به آن پرداخته شده است.
در اولویت قراردادن آمادگی جنگی؛ مدرنیزاسیون قابلیتهای کلیدی در حوزههای مختلف؛ توسعه مفاهیم علمی نوآورانه؛ توسعه نیرویی کُشنده، چالاک و انعطافپذیر؛ و پرورش استعداد نیروها مواردی هستند که در بحث ایجاد نیروی نظامی کُشندهتر به آنها پرداخته شده است. تقویت اتحادها و جذب شرکای جدید عنصر دیگری در رویکرد استراتژیک آمریکا عنوان شده است. در این راستا به توسعه و تقویت اتحادها و شراکتها در منطقه هند-آقیانوس آرام؛ تقویت ناتو؛ شکلدهی به ائتلافهای پایدار در خاورمیانه؛ حفظ برتری در نیمکره غربی؛ و حمایت از تقویت روابط و همکاریها با آفریقا برای مقابله با تهدیدهای مهم تروریستی اشاره شده است. انجام اصلاحات لازم در وزارت دفاع با هدف تقویت عملکرد آن و مقرون به صرفه کردن فعالیتهای این وزارتخانه، موضوع دیگری است که در سند «استراتژی دفاع ملی» آمریکا به آن پرداخته شده است.
ایران در «استراتژی دفاع ملی» آمریکا
در سند «استراتژی دفاع ملی» آمریکا ۶ مرتبه از ایران نام برده شده و از جمهوری اسلامی ایران به عنوان «رژیمی یاغی» در کنار کره شمالی یاد شده است که حامی تروریسم است؛ مروج خشونت و مهمترین چالش برای ثبات در خاورمیانه است؛ درصدد دستیابی به موقعیت هژمونی در منطقه است؛ و در پی تولید و توسعه سلاحهای کشتار جمعی است. همچنین، گفته شده که رژیمهای یاغی مانند ایران و کره شمالی در کنار قدرتهای تجدیدنظرطلب چین و روسیه علیه نظم جهانی و برتری آمریکا در حوزههای مختلف اقدام میکنند. در جایی از این سند نیز گفته شده که وزارت دفاع آمریکا تلاشهای خود برای مقابله با رژیمهای یاغی مانند ایران و کره شمالی را تداوم خواهد بخشید.
علاوه بر این، در بخش مربوط به تقویت اتحادهای آمریکا در مناطق مختلف جهان، ضمن تأکید بر شکلدهی به ائتلافهای پایدار در خاورمیانه، آمده است: «ما ائتلافهای خود را در راستای تحکیم دستاوردهایی که در افغانستان، عراق، سوریه و جاهای دیگر کسب کردهایم تا شکست کامل تروریستها و تقویت قدرت و استحکام آنها در برابر ایران توسعه خواهیم داد». در واقع، اتهاماتی که علیه ایران در سند جدید استراتژی امنیت ملی آمریکا مطرح شده است، در استراتژی دفاع ملی این کشور بار دیگر تکرار شدهاند. با این حال، باید به این نکته توجه داشت که هم استراتژی امنیت ملی و هم استراتژی دفاع ملی آمریکا تهدید اصلی این کشور را چین و روسیه میدانند و آنچه آنها دولتها یا رژیمهای یاغی میخوانند، در اولویتهای بعدی قرار دارند.
نتیجهگیری
استراتژی دفاع ملی آمریکا که به تازگی منتشر شده است، همپوشانی گستردهای با استراتژی امنیت ملی این کشور دارد که یک ماه قبل منتشر شده است. در استراتژی جدید دفاع ملی آمریکا بر فرسایش برتری نظامی آمریکا تأکید شده است و لزوم تقویت توان نظامی این کشور یادآوری شده است؛ مسئلهای که در استراتژی امنیت ملی جدید این کشور نیز به آن اشاره شده است. همچنین، رقابت استراتژیک بین دولتی و نه تروریسم، به عنوان نگرانی اصلی امنیت ملی آمریکا ذکر شده است. در این راستا، چالش قدرتهای تجدیدنظرطلب چین و روسیه بر همه چالشهای دیگر آمریکا برتری دارد. این نیز همان بحثی است که در استراتژی امنیت ملی آمریکا تحت عنوان «بازگشت رقابت قدرتهای بزرگ» به آن پرداخته شده است. پس از چالش قدرتهای بزرگ، چالش آنچه رژیمهای یاغی خوانده شدهاند و نمونه آنها ایران و کره شمالی بیان شده است، اهمیت دارد. گروههای تروریستی و سازمانهای درگیر جرایم سازمانیافته و دیگر بازیگران غیردولتی خرابکار به عنوان چالش سوم امنیت ملی آمریکا عنوان شدهاند. کُشندهترکردن قدرت نظامی آمریکا و همکاری با متحدان، دو عنصری هستند که در مرکز رویکرد استراتژیک آمریکا برای برخورد با این چالشها و تهدید عنوان شدهاند.
[۱] Homeland
[۲] Informational