امنیت ملی محصول کشورداری متوازن و خردگرایانه است. منظور از توازن در کشورداری، جامعیت سیاستگذاریها و توجه همزمان به همه ابعاد در تدوین سیاستهای کلی اداره کشور و اجرای آن سیاستهاست. خردگرایانه بودن نیز به معنای اتکای تصمیمها بر شناخت عینی و واقعیتهای محیط پیرامون و تلاش مستمر برای تحقق آرمانها و اهداف با توجه به مقتضیات، محدودیتها ومقدورات است. بر این اساس، تأمین امنیت ملی را نمیتوان به مسئولیت یک یا چند نهاد تقلیل داد؛ بلکه باید آن را شرایطی در نظر گرفت که محصول اداره مطلوب و متوازن همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی، دفاعی- امنیتی و زیست محیطی کشور است. به سخن دیگر، تأمین پایدار امنیت ملی زمانی تضمین میشود که تمامی دستگاههای سیاستگذاری و اجرایی کشور در هر سه سطح ملی، استانی و شهرستانی، عملکرد متوازن و خردگرایانه داشته باشند. علاوه بر این، لازم است میان بعد داخلی و خارجی کشورداری (سیاستهای داخلی، منطقهای و بینالمللی) نیز توازن و همافزایی مورد توجه قرار بگیرد. این نگاه به نحوه تأمین امنیت ملی، به ویژه با آغاز گام دوم انقلاب اسلامی در چارچوب رهنمودهای مقام معظم رهبری و همچنین جنگ همهجانبه روانی- اقتصادی دشمن علیه کیان جمهوری اسلامی که تعادل و خردورزی را در همه عرصهها نشانه رفته است، اهمیت و ضرورتی دوچندان دارد. از این رو، دستاندرکاران سالنما، در دهه دوم تولید این محصول، ذیل همین گفتمان به برآورد تحولات امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در دو سطح داخلی و خارجی خواهند پرداخت.
پژوهشکده مطالعات راهبردی، بر مبنای برداشت فوق از امنیت ملی، طی نُه سال گذشته به فضل الهی و همت پژوهشگران و همکاران علمی، محصول راهبردی و مرجع سالنمای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را منتشر کرده و هماکنون دهمین شماره سالنما را که به رویدادها و تحولات محیط راهبردی ایران در سال ۱۳۹۸ پرداخته و نمایی از وضعیت محیط راهبردی ایران را در سال ۱۳۹۹ ارائه میدهد، تقدیم کارگزاران نظام مقدس جمهوری اسلامی در تمام سطوح ملی، استانی و شهرستانی مینماید.
تجارب دولتهای ملی و یافتههای مراکز مطالعاتی موفق و تأثیرگذار از جمله پژوهشکده مطالعات راهبردی نشاندهنده آن است که شناخت و تأمین امنیت ملی از اصول نسبتاً مشخصی پیروی میکند که بیتوجهی به آنها میتواند پیامدهای خسارتباری برای کشور به دنبال داشته باشد.
از همین رو در این شماره از سالنما موضوعات در دو سطح داخلی و خارجی، ۱۰ بُعد و ۷۳ مدخل و بالغ بر ۱۱۴۰ صفحه مورد بررسی قرار گرفته است.