پیامدهای جنگ اوکراین بیش از هر چیز در کاهش صادرات و افزایش قیمت جهانی غلات (گندم، جو و ذرت) خود را نشان خواهد داد.
جنگ اوکراین اثر آشکاری بر عرضه و تقاضای گندم در کشور به جای خواهد گذاشت. با نگرش به وضع نامطلوب بارندگی و کمبود منابع آبی که بر تولید گندم در کشور اثرگذارند، برنامه ریزی برای تأمین نیاز کشور به گندم، مهم ترین مسئله امنیت غذایی در سال ۱۴۰۱
خواهد بود.
با نگرش به اینکه نهادههای دامی در شمار کالاهای اساسی وارداتی کشور هستند، کاهش عرضه این نهادهها در بازارهای جهانی دیگر چالش راهبردی امنیت غذایی کشور در سال ۱۴۰۱ است.
جنگ اوکراین بر افزایش قیمت حبوبات در کشور اثرگذار خواهد بود ولی بیش از هر محصول دیگری قیمت عدس را افزایش خواهد داد. و باید در سال پیش رو در انتظار آشفتگی بازار روغنهای خوراکی، نادرستکاریهای واسطهها، نارضایتی قشرهای اجتماعی و نارواگریهای همیشگی به مصرف کنندگان در بازار این محصول نیز بود.
راهکارهای مواجهه با تهدیدهای جنگ اوکراین بر امنیت غذایی ایران به طور مشخص شامل این موارد میشود: ۱. شناسایی و ردهبندی محصولهای غیر راهبردی، رویگردانی کوتاه مدت از کشت کم اهمیتترین آنها و افزایش سطح کشت محصولهای راهبردی از این راه؛ ۲. شناسایی منطقههای کمتر شناخته شده تولید گندم در جهان که سهمی در بازارهای جهانی ندارند و تلاش برای تجارت با این منطقهها، و ۳. پیشدستی در خرید محصول از کشورهای اندکی که هنوز گرایش خود به صادرات غله را به طور کامل کنار نگذاشتهاند.
جنگ اوکراین و پیامدهای آن بار دیگر چالش های راهبردی کشور در امنیت غذایی و ضرورت تلاش برای تدبیر آنها از راه برنامهریزیهای بلندمدت را پیش میکشد. بحران آب، بحران نابودی زیست بوم و بحران چیرگی سفتهبازان و واسطهگران بر اقتصاد و کشاورزی کشور در صدر این چالشهای راهبردی جای دارند.
https://risstudies.org/wp-content/uploads/2022/05/Global-Grain-Challenge-02.jpg7201080rsauhttps://risstudies.org/wp-content/uploads/2016/10/RISS-Logo-Web.pngrsau2022-05-06 11:07:532022-05-06 13:27:00جنگ اوکراین، چالش جهانی غله و تهدیدهای امنیت غذایی در ایران