ماهنگار دیدهبان امنیت ملی – شماره ۱۱۱ – تیر ۱۴۰۰
در شماره ۱۱۱ ماهنگار دیدهبان امنیت ملی میخوانید:
◄ایران قوی و الزامات حکمرانی سیاسی/ فرزاد پورسعید
اقتدار سیاسی از مهمترین مؤلفهها و شناسههای امنیت ملی کشورهاست و در عین حال، «ایران» به مثابه دولت- ملت، در طول تاریخ خود و به دلیل مسائل ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک، همواره با مسئله و بحران کسری اقتدار سیاسی مواجه بوده است. از این رو، در مقاله حاضر به الزامات و بایستههای قویترشدن جمهوری اسلامی ایران در بعد سیاسی میپردازیم. بنابراین، پرسش اصلی مقاله این است که کدام الزامات و بایستهها در نحوه حکمرانی سیاسی در آستانه قرن پانزدهم میتواند به قویترشدن جمهوری اسلامی ایران و افزایش اقتدار سیاسی آن بیانجامد. خرید این مقاله
◄ایران قوی و الزامات حکمرانی فرهنگی در آستانه قرن جدید/ سید مسعود موسوی
راهبرد «ایران قوی» نسخه هوشیارانهای برای ساختن ایرانی قدرتمند در دهه پنجم عمر نظام جمهوری اسلامی ایران است. این راهبرد ابعاد مختلف قدرت ملی، نظیر قدرت اقتصادی، قدرت سیاسی، قدرت نظامی و قدرت فرهنگی را در بر میگیرد. بیتردید، قدرت فرهنگی، زیربنایی مطمئن برای تحقق «راهبرد ایران قوی» است که میبایست با نگاهی ویژه مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله با تأکید بر آرمانها و اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی و بررسی نقاط قوت و ضعف فرهنگ در ایران و وضعیت فرهنگ در امروز، راهبردهایی در جهت تحقق راهبرد ایران قوی در عرصه فرهنگی پیشنهاد شده است. خرید این مقاله
◄ایران قوی و الزامات حکمرانی اقتصادی/ امید شریفی
در سالهای اخیر، “اقتصاد” یکی از مهمترین مسائل مورد توجه مقامات عالیرتبه نظام بوده است. دلیل این امر، ضعف ساختاری اقتصاد کشور و وابستگی به نفت و امکان آسیب به امنیت کشور از این طریق است که همواره مورد توجه دشمنان نیز بوده است. به عبارت دیگر، هرچند به دلیل حمایت آحاد جامعه از انقلاب اسلامی، راه حلهای سیاسی و نظامی در مقابله با جمهوری اسلامی شکست خورده، اما فشار حداکثری اقتصادی از طریق تحریمهای ظالمانه هنوز در دستور کار دشمنان کشور قرار دارد. از این رو، لازم است قویشدن اقتصاد کشور با توجه ملاحظات امنیت ملی ایران مورد توجه ویژه قرار گیرد.
◄ایران قوی و الزامات حکمرانی زیستمحیطی در قرن جدید/ حسن صدرانیا
مخاطرات زیستمحیطی از مهمترین دغدغههای دولتها در قرن ۲۱ به شمار میآید که در آستانه تبدیلشدن به بحرانهای اجتماعی است. جستار موضوعی حکمرانی زیستمحیطی در پی آن است تا همگرایی قوانین، ساختار و برنامهها را برای کاربست تمام توان کشور در حفاظت از محیط زیست ارزیابی کند. از آنجا که برخی بحرانهای زیستمحیطی امنیت زیستمحیطی کشور را تحت تأثیر قرار دادهاند، این نوشتار تلاش کرده با بررسی چالشهای موجود، الزامات پیش رو برای حکمرانی مطلوب زیستمحیطی را ترسیم کند.
◄ایران قوی و بایستههای حکمرانی قضایی و حقوقی/ حسن عالیپور
اقتدار قضایی چهره درونی اقتدار ملی و به مثابه روح آن است. معنای اقتدار قضایی نه تنها در نمایش نیروی قضایی و حاکمیت قانون در رویارویی با کشورهای بیگانه است، بلکه در پی نمایش نیروی خود به مقامها، اشخاص و نهادهای حکومتی و دولتی است تا نشان دهد بخشی از اقتدار ملی در گرو پاسخگوبودن همگان و پاسداشت حقوق مقرر در قانون اساسی است. از این رو، اقتدار قضایی مفهومی واقعی و درست به اقتدار ملی میدهد. اقتدار ملی در معنای ظاهری، بسیار مصلحتآمیز و نمادگراست، به گونهای که به نمایش هر گونه نمادهایی که بتواند ایران را قوی نشان دهد، برجسته شده، ولی اقتدار قضایی میکوشد اقتدار ایران را تنها با نمایش بیرونی برجسته نکند و پیش از آن از خود و از درون شروع کند. شرط چنین راهبردی سه اصل بنیادینِ استقلال قضایی، مشروعیت تصمیمات قضایی و امنیت قضایی است که در این گزارش به آنها پرداخته میشود.
◄ایران قوی و بایستههای حکمرانی آی.سی.تی در آغازسده پانزدهم/ مجتبی قلیپور
در این نوشتار استدلال میشود که اگر ایران در آغاز سده جدید ه.ش به دنبال خروج از وضعیت پیرامونی و نیمهپیرامونی، ارتقای قدرت ملی خود و نزدیکشدن به رأس هرم قدرت و ثروت جهانی است، باید ضمن بازاندیشی در نحوه مواجهه پیشینش با فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی نوظهور، تصمیماتی بزرگ و انتخابهایی راهبردی برای بهرهبرداری از ظرفیتهای این فناوریها و سایر فناوریهای آینده در جهت ارتقاء قدرت و ثروت خود داشته باشد. همچنین، به ارزیابی وضعیت کشور در منطقه و جهان بر اساس چند شاخص اساسی توسعه و کاربرد آی.سی.تی پرداخته میشود تا ضمن روشنشدن جایگاه نامطلوب کشور در این حوزه، اهمیت و ضرورت تصمیم و اقدام معطوف به تغییر بیشتر آشکار شود.
◄ایران قوی و جایگاه راهبردی آن در دهه آینده/ امین پرتو
سال ۱۴۰۰ آغاز دههای بسیار مهم برای کشور ایران و نظام جمهوری اسلامی است. در این دهه، نیم قرن از عمر انقلاب اسلامی و مولود آن نظام جمهوری اسلامی خواهد گذشت. تغییر نسلی در داخل کشور، دگرگونیها بنیادی در محیط بینالمللی و منطقهای و انباشت تجارب و آموختههای راهبردی در بیشتر از چهار دهه گذشته، تغییراتی در جایگاه راهبردی هم برای کشور ایران و هم نظام جمهوری اسلامی به همراه خواهد داشت. جایگاه راهبردی جمهوری اسلامی ایران در دهه پیش رو باید چگونه جایگاهی باشد؟ الزامات کسب این جایگاه و حفظ آن چیست؟ و در این مسیر چه خطرات و موانعی وجود دارد که باید از آنها احتراز کرد یا بر آنها فائق آمد؟ بررسی اجمالی این نکات موضوع نوشتار حاضر است.
◄جامعه بینالمللی و الزامات راهبردی ایران قوی در قرن جدید/ محمود یزدانفام
جمهوری اسلامی ایران در آستانه شروع دوره جدیدی است. دولتها به عنوان مهمترین کنشگران عرصه بینالمللی در پی تقویت جایگاه خود در جامعه بینالمللی هستند. جایگاه بالاتر فرصتهای بهتری برای تأمین اهداف و منافع ملی فراهم میکند. ایران برای تقویت جایگاه بینالمللی خود باید چه سیاستی اتخاذ کند و الزامات راهبردی آن کدام است؟ مؤلفههای قدرت در جامعه بینالمللی در حال تغییر است و بیتوجهی به واقعیتهای جهان آینده میتواند به افول قدرت و موقعیت ایران انجامد. در این نوشته، ضمن اشاره به ویژگیهای اصلی قدرت در دهههای آینده، مسائل و مشکلات ایران در سیاست خارجی و الزامات راهبردی آن به اختصار طرح شده است.
◄ایران قوی؛ الزامات سیاست همسایگی قدرتمند و کارآمد در قرن ۱۵/ یاسر نورعلیوند
گزارش حاضر حول این ایده سامان یافته که با توجه به برخورداری کشور از همسایگان متعدد و متنوع و اهمیت سیاست همسایگی در پیشبرد سیاست خارجی قدرتمند، برای ایجاد ایران قوی داشتن سیاست همسایگی معین و کارآمد که از یک سو به دفع تهدیدها و چالشهای محیط همسایگی بینجامد و از سوی مقابل موجبات بهرهگیری از مزایا و فرصتهای این محیط را برای کشور فراهم کند، ضمن اینکه ضرورت راهبردی است، نیازمند توجه به برخی الزامات است.
◄ایران قوی و بایستههای سیاست منطقهای در آستانۀ قرن جدید/ مهدی شاپوری
جمهوری اسلامی ایران در آستانۀ قرن جدید و در ابتدای گام دوم انقلاب، با چالشها، تهدیدها و فرصتهایی در محیط منطقهای و پیرامونی مواجه است. ساختن ایران قوی با استفاده از فرصتها و تبدیل چالشها به فرصت و همچنین، مقابله با تهدیدهای پیش روی کشور، نیازمند پاسداشت بایستههایی در سیاست منطقهای است. این نوشتار به تبیین این بایستهها میپردازد.
◄نگاه دیگران: گفتوگوهای هستهای و تقابل نظامی رژیم صهیونیستی با ایران/ امین پرتو
اتاقهای فکر و اندیشکدههای خارجی کماکان به تحلیل موضوعات اصلی مرتبط با ایران یعنی گفتگوهای هستهای، اقدامات رژیم صهیونیستی علیه محور مقاومت و در نهایت انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۴۰۰ مشغول هستند. هر یک از این موضوعات هم بیش و کم با یکدیگر گره خورده و تا حدی با هم مرتبط هستند، به این صورت که گفتگوهای هستهای در وین تا حدودی به انتخابات مرتبط شده و اقدامات رژیم صهیونیستی علیه محور مقاومت در انتظار نتیجه گفتگوهای هستهای و احیای احتمالی برجام است.
◄نگاه دیگران: ابعاد امنیتی اینترنت بدن/ قاسم ترابی
اینترنت بدن به معنای استفاده از بدن انسان به عنوان آخرین بستر داده و اینترنت است در ابتدا این مفهوم کاملاً عجیب و وحشتناک به نظر میرسید، اما بعد از آن با آشنایی با امکاناتی که اینترنت بدن ایجاد میکند، در میان مردم و محققان مورد پذیرش بیشتری قرار گرفت، هرچند همچنان اعجابانگیز است. در این مقاله کوتاه، اینترنت بدن و چند نمونه از کاربردها و چالشهای امنیتی آن مورد بررسی قرار میگیرد. خرید این مقاله
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.